Davinde Sø er en kunstig sø som er dannet i resterne af Tarup-Davinde grusgrave. De gamle grusgrave er nu blevet til et stort rekreativt område, og mange Odenseanere og andet fynsk godtfolk benytter søen og bakkerne omkring til friluftsaktiviteter.

 

Kørsel og parkering: Fra motorvejskrydset i Odense SØ skal man køre mod Ørbæk. Bliv på Ørbækvej, selvom der lige inden Birkum er skilt mod Davinde. Ørbækvej slår et sving, og et par km senere drejer man af mod Davinde. Der er en parkeringsplads på Udlodgyden lige overfor Davinde Savværk. Den er dog ikke ret stor, så på dage med rigtig godt vejr og mange gæster er den hurtigt fyldt op. Man kan dog også holde langs vejen.  Fra parkeringspladsen går der en sti langs med søbredden til den lille anlagte, afgrænsede strand, hvorfra man med fordel kan starte.

Svømmeforhold: Den gamle grusgrav bliver meget hurtigt dyb, og der er efter sigende nogle steder op til 10 meter til bunden. Der er dog også steder, hvor man kan bunde. Er man til startspring, kan man starte fra badebroen; hvis man springer væk fra “stranden” er der rigeligt dybt til at lave hovedspring.

Vandet er grumset af grus, og man kan godt få en lidt grynet fornemmelse i munden. Sigtbarheden i vandet er kort. Er man i lodret position kan man lige se sine fødder. På en god blæsevejrsdag kan man være heldig at opleve bølger på helt op til 20 cm fra top til dal. Det er altså ikke bølgerne man skal komme efter. Derimod er søen god til at øve sin teknik, og bygninger, bakker og træer omkring søen er fine at træne orientering efter, særligt for nybegyndere. Der er også et antal bøjer i søen, de ligger dog ikke så fast, at man kan forvente, at de ligger samme sted når man kommer næste gang. Med lidt møje og besvær kan de flyttes, så man kan lave en bane at svømme på.

Efter en god periode med solskin er temperaturen i de øverste ca. 30 cm vand rigtig lunt, og man kan sagtens svømme uden våddragt. Man skal dog være opmærksom på at temperaturen falder meget hurtigt i lavere vandlag, hvilket skyldes at en stor del af vandet er relativt stillestående.

Dyreliv: Der er mange små fisk i søen, men de flygter inden man kommer tæt på. Der er efter sigende også gedder, som undertegnede dog ikke har mødt endnu.

Andre forhold: På dage med godt vejr kan der være mange badegæster. De holder sig dog typisk omkring ”stranden”. Der kan være mange lystfiskere ved bådebroerne omkring søen, men holder man sig i midten og den sydlige del risikerer man ikke at blive fanget af diverse kroge. Der er et toilet ca. 50 m fra stranden, hvor man også kan fylde sin vandflaske. Der er dog ikke altid toiletpapir, så det er en god idé at medbringe lidt selv. Der er desuden bålsteder og et begrænset antal borde og bænke.

Davinde Sø er et rigtig fint sted at svømme, særligt hvis man er nybegynder eller bare gerne vil have sig en svømmetur udenfor.